Naar Gardameer via Zwitserland of Oostenrijk?

Naar Gardameer via Zwitserland of Oostenrijk

Op zoek naar de beste route naar het Gardameer

Jaarlijks ontvang ik heel wat vragen over het Gardameer. Eén van de vaak gestelde vragen gaat over de reisroute naar deze populaire vakantiebestemming in Italië. Blijkbaar vragen heel wat mensen zich af of ze best via Zwitserland of Oostenrijk naar het Gardameer rijden.

Via Zwitserland naar het Gardameer

Eigenlijk is het onmogelijk om daar een juist antwoord op te geven. Beide routes zijn mooi en hebben elk hun voor- en nadelen. Er zijn dan ook nog eens zoveel alternatieve routes waardoor er volgens mij niets bestaat zoals de beste route naar het Gardameer.

En dan heb ik het nog niet over de bijkomende parameters zoals of je reist met een caravan, mobilehome, aanhangwagen, motor,… Wil je bergpassen en tunnels zoveel mogelijk vermijden of juist niet? Ben je op zoek naar een route zonder tolwegen of ben je op zoek naar de snelste route? Wil je in één keer rijden of zoek je een leuke tussenstop richting het Gardameer? Vertrek je in het noorden van Nederland of het westen van België? En zo kan ik nog wel even door gaan…

Via Oostenrijk naar het Gardameer

Wij rijden liefst via Oostenrijk naar het Gardameer

Persoonlijk rij ik het liefst via Oostenrijk naar het Gardameer, maar dat wil niet zeggen dat via Zwitserland rijden daarom minder goed is. Wij verkiezen Oostenrijk omdat we er meestal ook nog een tussenstop houden. Soms blijven we er op de terugweg zelfs enkele dagen hangen om wat te genieten van de berglucht en mooie bergwandelingen te maken.

Naar Gardameer via Zwitserland

Heen via Zwitserland en terug via Oostenrijk

Blijf je twijfelen of je nu best via Zwitserland of Oostenrijk rijdt? Doe ze dan toch gewoon beide! Je kan bijvoorbeeld op de heenweg via Zwitserland rijden en op de terugweg via Oostenrijk. Een nadeel is dat je wel een vignet voor Zwitserland én Oostenrijk moet kopen.

Via Oostenrijk naar het Gardameer

Hangbruggenroute naar het Gardameer

Wij wilden wel eens wat afwisseling in onze route naar het grootste meer van Italië. Daarom stelden we zelf een ‘hangbruggenroute‘ samen. We reden via Duitsland en Zwitserland naar Italië om vervolgens via Oostenrijk terug te keren. Een echte aanrader voor wie met kinderen naar het Gardameer gaat (en voldoende tijd heeft).

Waarom rij ik het liefst via Oostenrijk?

Ondanks we ook al via Zwitserland naar het Gardameer gereden zijn verkies ik toch de route via Oostenrijk. Waarom? Hier enkele van mijn beweegredenen:

  • We rijden meestal in 2 dagen en overnachten op de heenweg in de omgeving van de Fernpass.
  • Op de terugweg maken we soms een tussenstop in het mooie Rothenburg ob der Tauber.
  • De route tussen de Brennerpas en het Gardameer vind ik persoonlijk geweldig mooi. Je rijdt er tussen de prachtige Dolomieten
  • Wanneer je via afrit Lago di Garda Nord naar het Gardameer rijdt, heb je vanaf Nago-Torbole een geweldig mooi uitzicht op het Gardameer!
Via Nago Torbole naar het Gardameer

3 thoughts on “Naar Gardameer via Zwitserland of Oostenrijk?

Comments are closed.