Bijzondere momenten met of zonder social tech beleven?

Voorbeeld van live video delen op Instagram

Mooie momenten delen op Social Media

Regelmatig hoor je de opmerking dat mensen soms niet meer bewust van de mooie momenten zelf genieten. Dat ze alleen maar bezig zijn met hun smartphone en het moment zelf aan hun voorbij laten gaan. Dat ze even goed thuis kunnen blijven en daar naar een foto of video kijken.

Ik ben het daar niet altijd mee eens en in dit korte blogbericht vertel ik je waarom.

Foto van een koe maken

Social Media

Je kan de laatste jaren geen event over social media bezoeken of je ziet wel een presentatie waarin men de evolutie van deze technologie wil benadrukken met een ‘voor en na foto’. Wanneer ik enkele voorbeelden geef weet je beslist wat ik bedoel:

  • Het verkiezen van de paus in 2005 en 2013 (in 2005 zie je slechts enkele personen een foto nemen – in 2013 zie je duizenden smartphone schermpjes in de lucht)
  • Tijdens de  inauguratieceremonie van de tweede ambtstermijn van president Barack Obama zie je gigantisch veel meer smartphones onder de  800.000 toeschouwers van de plechtigheid.
  • Smartphones lichten de dans van president Barack Obama en Michelle Obama op

Disneyworld Orlando Social Media live uitzenden

Verandering

De mensen die deze beelden in hun presentaties gebruiken hebben absoluut een punt. De verandering gaat razendsnel en deze foto’s maken het heel duidelijk hoe ons gedrag in 10 jaar tijd veranderd is door technologische ontwikkelingen.

Maar is dit fenomeen, het feit dat we massaal naar onze smartphone grijpen om gebeurtenissen te delen, nu een slechte evolutie? Of misschien juist een positieve evolutie?

Ik vind dat, mits je deze ‘social technologies’ op een correcte manier gebruikt, er ook heel wat voordelen zijn. Laat ik je een voorbeeld geven.

(mee)genieten

Op een mooie zonnige zondag, ergens eind september, besloten we een avondwandeling te maken in Connecterra. In plaats van ons in de zetel neer te ploffen en wat TV te kijken, sprongen we in de wagen en vertrokken we naar dit bijzondere plekje in Limburg. De top van de terhill is een droomlocatie om van een zonsondergang te genieten.

Voorbeeld van live video delen op Instagram

Instagram livevideo

We stonden helemaal alleen op de top van de terhill en genoten van het moment waarop de zon achter de horizon verdween.  Op een bepaald moment besloot onze dochter dit te delen op Instagram en een livevideo te starten.

Slechts enkele seconden later waren er al mensen aan het meekijken uit Duitsland, België, Italië, de USA,…  Familie, vrienden en andere Instagrammers konden dit magische moment live meemaken.

Facebook live video delen

Technology is nothing

Toen ik mijn dochter bezig zag moest ik spontaan terugdenken aan een uitspraak van Jeremy Waite.

” Technology is nothing. What’s important is that we have faith in people, that they’re good and smart, and if we give them the right tools they’ll do something wonderful with them.”

Het is misschien maar iets kleins, maar gewoon het feit dat ze deze mooie zonsondergang wou delen met haar opa en oma, vrienden en volgers op Instagram vond ik knap van haar.

Soms willen we gewoon dat anderen ook mee kunnen genieten, zodat zij ook deel uitmaken van deze bijzondere gebeurtenis. Misschien worden ze er ook vrolijk van of raken ze geïnspireerd.

Inspireren

Je kan dus andere mensen inspireren en blij maken door jouw mooie momenten te delen op Social Media. Enkele dagen later kreeg ze onderstaande reactie:

Influencers op Instagram

Tijdens de 2-daagse WebTomorrow Conference in Gent gaf Jeremy Waite een toffe keynote met enkele geweldige quotes waaronder deze:

Jeremy Waite - The future of AI in Marketing

Mis je hierdoor zelf het moment?

Ga je nu zelf minder genieten van dergelijke momenten omdat je met je smartphone bezig bent? Ik denk het niet.

Als ik terugdenk aan deze zondagavond op Connecterra, dan heb ik niet het gevoel dat je hierdoor iets minder intens beleeft. Integendeel. Wanneer je zelf aan het genieten bent en vervolgens dit moment live kan delen met je vrienden, dan geniet je extra.

Wandelen in Zonhoven

2 thoughts on “Bijzondere momenten met of zonder social tech beleven?

Comments are closed.