Uitkijktorens in Limburg

Uitkijktorens in Limburg

Uitkijktorens in Limburg

Limburg investeert steeds meer in toerisme en dat merk je ook aan het aantal uitkijktorens in Limburg.

Op deze pagina geef ik je een overzicht van mijn favoriete observatiedekken & uitkijktorens in Limburg, dit in willekeurige volgorde. Zodra ik een nieuwe toren bezoek, voeg ik deze toe aan het lijstje. Heb jij nog een leuke tip die hier volgens jou ontbreekt? Dan hoor ik het graag!

1. Uitkijktoren De Wijers

De 15 meter hoge uitkijktoren in het vijvergebied ‘De Wijers’ staat deels in het water en biedt uitzicht over de vijvers in de omgeving. Je kan er prachtige wandelingen maken

Adres: Bolderdal 400, 3520 Zonhoven

2. De Reus van Bosland

De uitkijktoren van Bosland is met een hoogte van 30 meter dubbel zo hoog als die van de Wijers. Met de 144 trappen raak je tot bij de top, waar je op een heldere dag tot wel 25 km ver kan kijken! Op de foto’s kan je meegenieten van het panorama.

Adres parking: Evenementenhal De Soeverein, Sportveldenstraat 10, 3920 Lommel. Via de blauwe route ben je het snelst bij de uitkijktoren, dan is het ongeveer 2,5 km stappen vanaf het startpunt.

3. Uitkijktoren Negenoord

In het natuurgebied Negenoord-Kerkeweerd werd op het hoogste punt deze uitkijktoren gebouwd. De leemtoren staat centraal in het wandelgebied en biedt de bezoeker een prachtig uitzicht over Rivierpark Maasvallei. Er werden enkel natuurlijke materialen gebruikt zoals: klei, zand en grind uit de Maas.

4. Schachtbok C-mine

Op de 62 meter hoge schachtbok van de mijn van Winterslag kan je ook een uitkijkplatform vinden. Via een mooie wenteltrap geraak je tot boven in de toren, waar je bij helder weer tot ver in Nederlands Limburg en Luik kan kijken. De schachtbok maakt deel uit van een belevingsparcours met ook ondergrondse gangen op C-Mine.

4. Uitkijktoren Lieteberg – Zutendaal

Wanneer je een wandeling over het blotevoetenpad in Zutendaal aan het maken bent, kom je onderweg een 18 meter hoge houten uitkijktoren tegen. Deze houten constructie geeft je een mooi uitzicht over de groene omgeving.

5. Boortoren bij het station van As

Bij het oude station van As is het mijnverleden niet ver weg. Naast het oude kolenspoor kan je er ook een 31 meter hoge uitkijktoren terugvinden. Het is een replica van de boortoren waarmee André Dumont de eerste steenkool in Limburg ontdekte. Vanaf deze toren kan je genieten van een weids uitzicht over de groene omgeving.

6. Schachtbok Connecterra

Bij de inkom van Connecterra staan er 2 schachtbokken. Deze iconen van het industriële tijdperk zijn 45m hoog en het schachtwiel bevindt zich op 34,5 m hoogte. Je kan de trappen van een van deze schachtbokken beklimmen tot op 24m hoogte. Vanaf deze plaats heb je een mooi uitzicht over de omgeving. Voor het spectaculairste uitzicht met je echter op de top van de terril zijn.

7. Uitzichttoren ‘Tronton’

In Connecterra kan je sinds 2019 een cilindervormige toren met uitzicht op Ecotron beklimmen. Vanaf deze toren kan je een blik werpen op het bijzondere bouwwerk met de plastic koepels.

8. Toren Koersel Kapelleke

Als je deze bijna 30 meter hoge toren beklimt, heb je een mooi uitzicht over het typische Kempenlandschap. Je kan er bijvoorbeeld verschillende mijnterrils zien liggen, de skipiste in Peer en nog heel wat andere herkenningspunten op kilometers verder.

9. Duiventoren Ingelmunster (Bokrijk)

De ‘duiventoren van Ingelmunster’ is sinds enkele jaren toegankelijk voor het publiek. Vanaf het uitkijkplatform heb je een mooi uitzicht over de vijvers en fietsen door het water. Deze duiventoren staat in het openluchtmuseum van Bokrijk in het gedeelte Oost- en West-Vlaanderen. Als je deze toren wil bezoeken moet je dus een ticket voor het openluchtmuseum kopen, maar dat museum is zeker een bezoekje waard!

10. VVV-toren (City Tower)

Deze metalen panoramische toren telt 100 treden en is 18,75 meter hoog. Vanaf het uitkijkplatform boven heb je een mooi uitzicht over de omgeving. Bekijk het fotoverslag van ons bezoek aan deze uitkijktoren in Tessenderlo-Gerhagen.

11. Sint-Quintinuskathedraal in Hasselt

Hoog in de toren van de Sint-Quintinuskathedraal kom je de beiaard tegen. Even klimmen en je wordt beloond met een adembenemend uitzicht! Dé plek ook om alles te leren over uurwerken, klokken en beiaarden.

Wil je de beiaard in deze toren ook eens bezoeken en genieten van het fantastische uitzicht over Hasselt en omgeving? Elke eerste zaterdag van de maand staat er een gids voor je klaar. Meer info: www.visithasselt.be

12. Sky Lounge – Radisson Blu Hotel

Wat veel mensen niet weten is dat er op de 19de verdieping van het Radisson Blu Hotel in Hasselt een Sky Lounge is. Je kan hier je dagje shoppen in Hasselt afsluiten met een aperitief en een geweldig uitzicht over deze trendy stad. De inkom ligt een beetje verscholen, maar je kan er heel eenvoudig geraken. Je wandelt naar de inkom van het Radisson Blu en neemt vervolgens de lift naar de 18de verdieping. Tenslotte nog een verdiep hoger met de trap en je wordt overdonderd door een prachtig panorama. Bij helder weer kan je kilometers ver kijken.

3 thoughts on “Uitkijktorens in Limburg

Comments are closed.