Op zoek naar mijnterrils in België

Mijnterrils in België

Mijnterrils in België

Op zoek naar een nieuw thema voor onze thema-uitstapjes kreeg ik het idee om zoveel mogelijk mijnterrils in België te beklimmen. Er zijn heel wat van deze steenbergen in ons kleine landje te vinden, waarvan er een aantal van mooie wandelroutes voorzien zijn. Op deze pagina kan je een overzicht vinden van de terrils die we tot nu toe bezochten. Dit lijstje zal dus ongetwijfeld nog langer worden. Heb jij nog een tip? Stuur me dan gerust een berichtje!

Connecterra

Een viertal terrils rond een uitgestrekte plas vormen het decor voor Connecterra, de hoofdpoort naar het Nationaal Park. Je kan er verschillende wandelroutes volgen en het is een sublieme locatie om te genieten van een zonsondergang!

Zonsondergang Connecterra

Beringen

De mijnterril van Beringen heeft geen top maar een plateau op een hoogte van 100 meter, dat je via een lange trap kan bereiken. Vanaf het plateau heb je een mooi 360° panorama over de omgeving. Er staan een aantal zitbankjes waarop je kan genieten van het uitzicht. Om tot bij het uitzichtpunt te geraken volg je de rode wandeling.

Mijnterril Beringen

Heusden-Zolder

Op de informatiepanelen bij de parking vind je informatie over de wandelroute op de terril van Heusden-Zolder. De terril situeert zich in de vallei van de Helderbeek, die behoort tot het beeklandschap van de Zwarte Beek. De 85 meter hoge steenberg (155 m boven de zeespiegel) ontstond als afvalberg van de mijn van Zolder.

Mijnterril Heusden-Zolder

Mijnterril van Waterschei

Op het grondgebied van de gemeente As zijn er twee terrils. De meest noordelijke is de hoogste van de twee, met een beboste top van 155 meter hoog, en officieel niet toegankelijk.