Mijnterril Heusden-Zolder

Mijnterril Heusden-Zolder

Mijnterril Heusden-Zolder

In de provincie Limburg zijn er verschillende mijnterrils toegankelijk voor het publiek. Je kan er een mooie wandeling maken naar de top van de terril, waar je meestal kan genieten van een fantastisch uitzicht! De mijnterril van Heusden-Zolder is er eentje van.

Mijnterril Heusden-Zolder

Parking mijnterril

We parkeerden onze auto op de parkeerplaats ter hoogte van de Halstraat in Heusden-Zolder , waar de wandeling naar de top van de terril vertrekt.

Parking mijnterril Zolder
Wandelingen Mijnterril Heusden-Zolder

Vallei van de Helderbeek

Op de informatiepanelen bij de parking vind je informatie over de wandelroute. Je leest er ook dat de terril zich in de vallei van de Helderbeek situeert, die behoort tot het beeklandschap van de Zwarte Beek. De 85 meter hoge steenberg (155 m boven de zeespiegel) ontstond als afvalberg van de mijn van Zolder.

Mijnterril Heusden-Zolder

“Deze mijnterril ontstond als een afvalberg van de mij. De stenen waarmee de berg werd opgebouwd, bevatten veel leisteen en schiefer. Deze gesteenten zijn zeer hard, maar ook erg broos en verbrokkelen daarom snel. Ze zijn echter rijk aan mineralen. Hierdoor komt op de terril een bijzondere plantengroei voor. De hellingen aan de zuidkant van de berg hebben bovendien een apart microklimaat. De top van de berg bevindt zich op een hoogte van 155m boven de zeespiegel en 85m boven de omgeving. De steenberg werd als natuurreservaat geklasseerd. De terril is vrij toegankelijk van zonsopgang tot zonsondergang. Een bewegwijzerde wandeling laat je genieten van het uitzicht op de terril.”

Meer info: www.heusden-zolder.be

Bewegwijzerde wandeling

We volgden het wandelpad dat ons richting de top bracht. Omdat de hellingen aan de zuidkant van de berg een apart microklimaat hebben, komen hier zelfs mediterrane flora voor.

Er staan op dit gedeelte van de wandeling zo goed als geen bomen, waardoor je bijna de hele tijd in de zon wandelt.

Terril van heusden zolder

Landschaps sterren

Bij helder weer heb je een fascinerend uitzicht op de omgeving en kan je kilometers ver kijken.

landschaps sterren Mijnterril Heusden-Zolder
Een bankje op de terril
Mijnterril Heusden-Zolder sterrenlandschap
Mijnterril Heusden-Zolder
Mijnterril Heusden-Zolder panorama
Mijnterril Heusden-Zolder uitzicht

1 thought on “Mijnterril Heusden-Zolder

Comments are closed.