ENCI groeve Maastricht

ENCI groeve Maastricht
Parking oog van Sint Pieter

Nu de doorsteek van de Enci-groeve in Maastricht weer mogelijk is, besloot ik om er een wandeling te maken. Op deze pagina kan je het fotoverslag vinden.

Parking

Ik parkeerde mijn auto op de parkeerplaats ‘Het oog van Sint-Pieter‘ en betaalde er € 6,60 voor de hele dag. Vanaf deze locatie is het een klein halfuurtje wandelen naar het uitzichtplatform en de stalen trap waarlangs je tot in de groeve afdaalt.

Een alternatief is parkeren bij Chalet D’n Observant aan de andere kant van de groeve. Persoonlijk vind ik de wandeling via het oog van Sint-Pieter het mooist omdat je dan de spectaculairste entree hebt.

Wandelen naar de groeve

Op de foto’s hieronder zie je enkele sfeerbeelden van de korte wandeling tot aan het uitkijkplatform. Alles staat goed bewegwijzerd, maar eigenlijk kan je niet missen. Vanaf de parking is het altijd rechtdoor.

Onderweg kom je een kraantje met Limburgs Drinkwater tegen, handig op een dorstige dag zoals deze. Wat mij vooral opviel was de rust die er hier heerst, ondanks je slechts enkele kilometer van het centrum van Maastricht bent.

Wandeling naar de enci groeve

Uitzichtplatform Enci-groeve

Na een klein half uurtje wandelen zag ik rechts het uitzichtplatform liggen. Voor ik met de trap in de groeve zou afdalen, ging ik eerst een kijkje nemen op het 18 meter lange platform. Vanaf hier heb je een grandioos uitzicht over de omgeving en de groeve.

Inkom mergelgroeve Maastricht

Enci groeve Maastricht openingstijden

Tot mijn verbazing moest ik geen inkom betalen. Er stond wel te lezen dat het toegangspoortje automatisch sluit buiten de openingsuren.

Sint Pietersberg Enci-groeve inkom

Sint Pietersberg

Enci-Groeve

Open van 1 april tot 1 september van 8:00 uur – 20:00 uur
1 september tot 1 april 9:00 uur – 17:00 uur

Nadat ik een tijdje genoten had van het bijzondere panorama, nam ik de betonnen trap richting de groeve.

Dit was maar een voorsmaakje van de trap die zou volgen…

215 traptreden

Achter de betonnen trap volgde er een metalen trap met 215 treden. Deze constructie vond ik echt bijzonder mooi. Het gele kalksteenpakket deed me terugdenken aan ons bezoek aan de Grand Canyon of the Yellowstone.

Trap mergelgroeve

De laatste treden van de trap brengen je door een mooie stukje van de mergelgroeve.

Wandelen in mergelgroeve Maastricht

Vanaf hier wandel je verder richting de verschillende waterpartijen in de groeve.

Water in mergelgroeve ENCI
Weerspiegeling in het water van de Enci-groeve
Wandelen in mergelgroeve

Bistro Hoffmanni

Midden in de groeve kwam ik dit leuke Bistro tegen. Omdat het nog vroeg was, zaten er nog geen gasten op het terras. Het was er heerlijk rustig, ideaal om van het spectaculaire uitzicht te genieten!

Bistro Hoffmanni

ENCI-groeve
Lage Kanaaldijk 115
6212 LN Maastricht
Bereikbaar via Luikerweg / Trap bij Uitkijkplatform

Website: http://bistrohoffmanni.nl/

Ik zocht een tafeltje uit en bestelde iets te drinken, want ik had dorst gekregen van het wandelingetje door de zon.

Bistro Hoffmanni

Bistro in de Groeve Maastricht

Vanaf mijn tafeltje had ik dit unieke uitzicht op de groeve. Op de menukaart stonden er verschillende drankjes en enkele kleine snacks. Ideaal voor wie tijdens de wandeling dorst of honger heeft gekregen.

Bistro HoffmannI menukaart

Vanaf de lounge zetels binnen heb je ook een prachtig uitzicht op de omgeving. De werkzaamheden in de indrukwekkende kalksteengroeve hebben door de jaren heen een bijzonder landschap gecreëerd.

Bistro HoffmannI in groeve
Bistro HoffmannI interieur

Enci-groeve wandelen

Het is dus terug mogelijk om de doorsteek door de groeve te maken.

Enci groeve wandelen

Ik wandelde nog een stukje verder tot aan Chalet D’n Observant om daarna terug te keren richting de parkeerplaats bij het oog van Sint-Pieter. Deze keer moest ik de 215 treden omhoog nemen, wat een beetje minder vlot ging 🙂

Trap en uitzichtplatform ENCI-groeve

Terwijl ik deze Google Streetview foto maakte, kon ik even op adem komen 😉

Enci groeve uitkijkpunt

Vanaf de trap heb je een mooi zicht op het uitkijkpunt. De exacte locatie van het ‘uitzichtpunt Sint Pietersberg’ kan je onderaan op de Google Map vinden.

Enci groeve uitkijkpunt

1 thought on “ENCI groeve Maastricht

Comments are closed.