Een chalet in de Ardennen kopen

chalet met uitzicht in de Ardennen

We dromen er al een tijd van om ooit van een eigen chalet of vakantiewoning in de Ardennen te kunnen genieten. Omdat we er niet in slagen om de woning van onze dromen te vinden, ben ik op zoek naar vastgoedkantoren die ons kunnen begeleiden tijdens deze zoektocht.

 • Ben jij een vastgoedmakelaar die gespecialiseerd is in de vastgoedmarkt van de regio waarin we zoeken?
 • Wil jij helpen onze droom te verwezenlijken?
 • Zou jij het leuk vinden dat ik deze speurtocht van jullie kantoor en ons avontuur documenteer op mijn website?
 • Zie jij zo’n samenwerking, waar we jouw passie voor vastgoed en mijn passie voor reizen combineren, wel zitten? Lees dan zeker verder en neem contact op met mij!

Op zoek naar de vakantiewoning van onze dromen

Ik ga bloggen over onze zoektocht naar een tweede verblijf in de Ardennen. Hierbij deel ik de tips die we van de makelaar ontvangen en onze ervaringen tijdens het volledige proces. De bezichtiging van een eigendom ga ik altijd combineren met het verkennen van de nabije omgeving. Zo zal ik op zoek gaan naar prachtige wandelingen, bezienswaardigheden, leuke restaurantjes, uitkijktorens, enz.

Share your dreams

Ooit las ik dat als je een lijst maakt van je levensdoelen en die deelt met anderen, dit kan helpen om je dromen waar te maken. Dus wie weet helpt deze blog me rechtstreeks of onrechtstreeks met het vinden van de vakantiewoning van onze dromen. Verder op deze pagina probeer ik zo goed mogelijk te beschrijven aan welke criteria ons tweede verblijf moet voldoen.

In welke omgeving zoeken we een vakantiewoning?

Onze voorkeur gaat uit naar een locatie in (de omgeving van) de Oostkantons, een regio waar het landschap heel mooi en afwisselend is. We houden van de natuur en willen in de omgeving kunnen genieten van de talrijke wandelwegen. Het mag ook een ander gebied in de Ardennen zijn, maar liefst op maximum 90 minuten rijden van Hasselt.

Onderstaande locaties (in alfabetische volgorde) behoren tot onze favorieten:

 • Achouffe
 • Bütgenbach
 • Ovifat
 • Robertville
 • Stoumont
 • Weismes

De laatste jaren hebben we al heel wat locaties bezocht en er ook regelmatig een weekend doorgebracht. Zo raakten we vertrouwd met het gebied en maakten we er de vier seizoenen mee. Wandelen over de vlonderpaden van Signal de Botrange, tijdens een warme zomerdag afkoelen bij de hoogste waterval van België, een herfstwandeling bij de Ninglinspo, een winterwandeling rond het meer van Bütgenbach, …

Stuk voor stuk toplocaties waar we graag meer tijd zouden doorbrengen.

Wat zoeken we?

Het is niet eenvoudig om in detail te beschrijven wat we exact zoeken, maar vooral ‘het gevoel’ moet goed zitten. Het gaat niet alleen om het vakantiehuisje of de chalet, maar ook de ligging, de omgeving, het uitzicht,… Die criteria vinden we zelfs belangrijker dan het pand zelf, want dat kunnen we eventueel nog naar onze smaak aanpassen. Bij voorkeur vinden we iets dat aan al onze eisen voldoet, maar we zijn uiteraard realistisch genoeg om te beseffen dat dit zo goed als onvindbaar zal zijn.

We zijn op zoek naar een woning die ons een oase van rust kan bieden. Een plekje waar je instant een vakantiegevoel krijgt. Waar je vanuit de zitruimte genieten van een subliem vergezicht, waar je naar buiten kan wandelen en meteen in de natuur bent.

Bouwstijl

We staan open voor verschillende bouwstijlen, maar zoeken wel iets dat past in de omgeving. Bij voorkeur een woonst met ‘een ziel’ en waarbij er veel natuurlijke materialen gebruikt werden zoals de kenmerkende Ardense stijl met de typsiche stenen uit een lokale steengroeve. Maar een houten chalet, blokhut, bungalow, landhuis, villa of cottage kan ook. Zolang het maar een plekje is waar we in en met de natuur kunnen leven en je de drukte helemaal achter je kan laten.

Budget

Dat lichten we graag toe tijdens een persoonlijk gesprek.

Must-haves

Hieronder een samenvatting van onze belangrijkste verwachtingen:

 • Rustige ligging in de natuur (dus zeker niet naast een drukke verbindingsweg of in het centrum van een dorp)
 • Liefst instapklaar of op te frissen, maar op een toplocatie is een renovatie ook een optie als de vraagprijs dit toelaat
 • Een woning met ‘een ziel’, waarbij er liefst veel natuurlijke materialen gebruikt werden
 • Minstens 2 slaapkamers en een badkamer
 • Een prachtig vergezicht vanuit de woonst en/of tuin.
 • Een stukje van de straat gelegen, liefst met een mooie oprit
 • Een ruim en zonnig perceel
 • Veel lichtinval in de woning
 • De mogelijkheid om te verhuren als vakantiewoning op de momenten dat we er zelf niet verblijven.

Enkele voorbeelden

Hieronder nog enkele foto’s van woningen die wat betreft de ligging zeker zouden voldoen. Op dit Pinterest board verzamel ik nog meer voorbeelden van woningen waarbij we op slag verliefd kunnen worden.

Wonen aan de bosrand, maar toch veel zonlicht en een fantastisch uitzicht.
Een woning met mooie oprijlaan
Een subliem uitzicht vanuit de slaapkamer