Doorkijkkerk

doorkijkkerk

Doorkijkkerk

Een van de populaire bezienswaardigheden in Limburg is het kunstwerk ‘Reading between the Lines’, een creatie van het architectenduo Gijs Van Vaerenbergh. De doorkijkkerk is 10 meter hoog en bestaat uit 100 op elkaar gestapelde lagen staalplaat. Door de speciale constructiewijze kan je ‘door het kerkje’ kijken. Dit effect vind ik het mooist wanneer je rond het kerkje wandelt, dan zie kan je voortdurend op andere plaatsen door het kerkje kijken. Het ene moment kijk je bijvoorbeeld door de toren en het andere moment door het ‘schip’ of ‘middenschip’.

Reading between the Lines

Om je een idee te geven van het ‘doorkijk effect’, ben ik eens rond het doorkijkkerkje gestapt en heb er onderstaande video gemaakt. Dan zie je hoe het kerkje zowel aanwezig als afwezig is in het mooie landschap.

Doorkijkkerk Borgloon

De kerk van Borgloon

Als je in het kerkje staat, kan je door de ‘muren’ het mooie heuvelachtige landschap bewonderen. In de verte kan je het kerkje van Borgloon zien liggen. Veel fotografen maken ook een foto waarbij je het kerkje van Borgloon door het doorkijkkerkje kan zien. Dit zicht heb je vanaf een bepaalde plek in de weide.

Zo ziet de toren van het doorkijkkerkje er langs binnen uit. Een mooi lijnenspel.

Doorkijkkerk in de herfst

Alle seizoen lonen de moeite om dit kunstwerk in de natuur een bezoekje te brengen. In de herfst kleuren de bladeren van de bomen roestbruin zoals het doorkijkkerkje zelf.

Doorkijkkerk in de winter

In de winter is het contrast tussen het roestbruine kerkje en het witte tapijt van sneeuw ook heel mooi.

Doorkijkkerkje wandeling

Een bezoek aan dit kerkje kan je best combineren met een mooie wandeling.

Wandeling doorkijkkerk in Borgloon
Wandeling doorkijkkerk
Limburgs landschap met op de achtergrond het doorkijkkerkje van Borgloon

#doorkijkkerkje #readingbetweenthelines

Net zoals het zwevende kapel, zie je ook van dit kunstwerk steeds meer foto’s verschijnen op Instagram. Onder de hashtag ‘doorkijkkerk‘ en ‘doorkijkkerkje‘ kan je al heel wat mooie foto’s bewonderen. Ik vind het persoonlijk geweldig om te zien hoe creatief sommige fotografen kunnen zijn en het kerkje op een unieke wijze in beeld brengen!