Gardameer weer

Gardameer weer

Omdat ik regelmatig vragen ontvang over het weer aan het Gardameer, probeer ik op deze pagina de meest gestelde vragen te beantwoorden. Wat je hier leest zijn mijn persoonlijke ervaringen en tips. Hopelijk heb je er wat aan. Ik wens je alvast een fijne vakantie en mooi weer uiteraard!

Op zoek naar de zon

Ik begrijp heel goed dat iedereen die op vakantie vertrekt wil weten welk weer het gaat worden. Want wie wil er nu geen mooi zomerweer tijdens je verblijf aan het Gardameer?

Laat je echter niet afschrikken of wegdromen van de lange termijn voorspellingen. Zoals alle weersvoorspellingen zijn ook de voorspellingen voor het Gardameer niet altijd juist. Mijn ervaring is zelfs dat het Gardameer precies nog moeilijker te voorspellen is door het microklimaat dat er heerst.

Weersvoorspellingen Gardameer

Welke weersite is de beste?

Voorspelt de weersite die je aan het checken bent geen mooi weer? Dan surf je gewoon toch naar een andere die beter weer voorspelt! Is dit ook een herkenbare aanpak voor jou? 🙂

Ik durf geen uitspraak te doen over welke weersite de beste of meest betrouwbare voorspellingen doet. Persoonlijk raadpleeg ik meestal de standaard weer app op mijn iPhone of een van deze websites:

Onze ervaring is dat de weersvoorspellingen voor het Gardameer er nog al eens langs kunnen zitten. Wanneer er voor een langere periode mooi weer of slecht weer voorspeld wordt, is deze trend meestal juist. Voorspellen alle sites hetzelfde weer? Dan is er veel kans dat de voorspellingen wel juist zullen zijn.

Laat je echter niet te snel ontmoedigen door de voorspellingen. Dikwijls komt de zon sneller tevoorschijn dan je zou verwachten.

Gardameer weerbericht

Een microklimaat

Door de ligging kan het weer in het noorden of het zuiden van het Gardameer soms heel verschillend zijn.  Op hetzelfde moment kan het in het noorden zelfs enkele graden frisser zijn dan in het zuiden. Ook kan het bijvoorbeeld regenen in het noorden terwijl ze in het zuiden nog heerlijk aan het zonnen zijn (of omgekeerd)…

Welk weer is het op dit moment?

Heel wat mensen vragen me welk weer het op dit moment aan het Gardameer is. Omdat ik er niet woon, kan ik het ook niet met zekerheid zeggen. Maar er is een eenvoudige manier op het te weten te komen. Raadpleeg een van de vele webcams.

Webcams aan het Gardameer

Wil je weten welk weer het er momenteel is? Neem dan even een kijkje op een van de vele webcams rondom het Gardameer. Vanuit je luie zetel kan je live een kijkje nemen op verschillende plaatsen langs de oevers van het meer:

Verrekijker Gardameer uitzicht

Verschil tussen noorden en zuiden?

Er kan inderdaad een verschil zijn tussen het weer in het noorden van het meer en het zuiden. Onze ervaring is dat je in het noorden meer kans hebt op wolken, omdat deze tegen de bergen blijven ‘hangen’. Maar soms kan het ook omgekeerd het geval zijn. Ik zou je bestemming hier dus zeker niet van af laten hangen. Alles heeft voor- en nadelen.

We hebben al aan alle oevers van het Gardameer verbleven en tot nu toe altijd geluk gehad met het weer, ook in het noorden.

Noorden

Een van de grote voordelen in het noorden is de wind, die tijdens de zomermaanden voor een aangename verfrissing zorgt. Hou je niet van vochtige en soms snikhete lucht? Dan kan je volgens mij best in het noorden overnachten.

Zuiden

Ben je een echte zonneklopper en wil je zoveel mogelijk uren zon? Dan ga je in het zuiden volgens mij iets meer kans hebben, waarmee ik zeker niet wil zeggen dat het in het noorden geen mooi weer is.

Weerbericht zuiden Gardameer

Onweer aan het Gardameer

Het kan ook wel eens hevig onweren bij het Gardameer. Wanneer de lucht boven het Gardameer nevelig wordt, is er volgens onze ervaring wel kans dat er een onweer komt. Zeker wanneer je, zoals op de foto hieronder, de wolken boven de bergen in het noorden ziet samentrekken. Op de volgende sites kan je het onweer realtime volgen:

Onweer boven het Gardameer

Hagel aan het Gardameer?

Bijna iedere zomer zie je wel eens beelden opduiken van stevige hagelbuien aan het Gardameer. Soms met hagelbollen zo groot als golfballen. Dat hebben we zelf gelukkig nog niet meegemaakt, maar het kan er soms wel stevig onweren.

Laat je er zeker niet door afschrikken zou ik zeggen. Hou er gewoon rekening mee dat als men zwaar onweer voorspelt, je best je wagen op een beschutte locatie kan zetten.

Wolken boven het Gardameer

Enkele tips & weetjes

  • Vooral in de zomer durft het wel eens stevig hagelen aan het Gardameer. Als je zelf met de auto gaat, kan het interessant zijn om even te checken of je logeeradres een overdekte parking heeft. Niet alleen handig om eventuele hagelschade te voorkomen, maar ook om je auto koel te houden. Een alternatief is om een ‘hagelhoes’ voor je auto of caravan mee te nemen.
  • Is er ’s nachts een stevig (warmte)onweer geweest en voorspellen ze de dag nadien zonnig weer? Dat is het ideale moment om naar de Monte Baldo te gaan. Na een onweer is de lucht meestal heel helder, waardoor ten volle van het uitzicht kan genieten!

1 thought on “Gardameer weer

Comments are closed.