E-bike met riemaandrijving of ketting?

Riese & Muller riemaandrijving

Een fiets met riemaandrijving?

Zou ik een elektrische fiets met riemaandrijving of ketting kopen? Dat was een van de vragen waarmee ik zat tijdens mijn zoektocht naar een e-bike. Op deze pagina kan je informatie over mijn zoektocht en uiteindelijke beslissing vinden.

Riemaandrijving

Na heel wat opzoekwerk heb ik voor een Charger GT Nuvinci HS (beltdrive) van Riese & Müller gekozen. Na een aantal testritten ben ik uiteindelijk toch voor de riemaandrijving (Nuvinci) gegaan. Verder vertel ik je waarom, maar ik moet eerlijk zeggen dat ik lang getwijfeld heb.

Fiets met riemaandrijving

Waarom heb ik voor de riemaandrijving gekozen?

Er zijn een aantal argumenten die me overtuigd hebben om toch voor de met riem aangedreven versie te gaan. Deze keuze is heel persoonlijk en kan voor jou dus totaal anders zijn. Hopelijk heb je wat aan mijn research om jouw keuze te maken.

Onderhoud

Een riem zou veel langer mee gaan dan een ketting en ook onderhoudsvriendelijker zijn. Zeker wanneer je voor een pedelec gaat, want dan krijgen je ketting en tandwielen heel wat krachten te verwerken. Hierdoor zouden ze gevoeliger zijn voor slijtage dan een riem.

Schakelen

Je kan traploos schakelen, waardoor je bijna altijd de gewenste trapsnelheid hebt. Wanneer je plots moet stoppen kan je zelfs in stilstand ‘schakelen’ naar de gewenste stand zodat je meteen terug kan vertrekken. Dus geen gedoe met de juiste versnelling vinden.

Geluid

Van de riemaandrijving hoor je zo goed als niets terwijl een ketting, zeker na verloop van tijd, al wat meer geluid maakt.

Smeren en smerig

Een fiets met riemaandrijving hoef je niet te smeren, dus ook geen risico op vlekken op je broek door een smerige ketting.

TCO

De belt drive fiets was duurder dan die met de traditionele ketting, maar volgens mijn berekening zou de Total Cost of Ownership voordeliger. Dit komt voornamelijk door de slijtage van de ketting en tandwielen, zeker wanneer je jouw pedelec dagelijks voor woon werkverkeer wil gebruiken.

Gewicht

Een riem weegt heel wat minder dan een ketting. OK, dit gaat zeker niet de doorslag geven bij je keuze maar ieder beetje helpt. Nietwaar? 😉

Een elektrische fiets met riemaandrijving

Nadelen riemaandrijving?

Zijn er ook nadelen ten opzichte van een fiets met traditionele ketting? Tot nu toe heb ik nog maar één minpuntje en dat is de trapfrequentie. Ik ben deze Riese & Müller gaan testrijden met ketting en riem. Bij de riemaandrijving moet je soms sneller trappen dan met de ketting, maar dat vind ik bij deze fiets persoonlijk pas merkbaar bij snelheden boven de 35 km/u. Dit hangt uiteraard ook af van heel wat factoren en op dat vlak ben ik zeker geen specialist.

Ervaringen Riese & Müller Charger GT Nuvinci HS

Benieuwd naar mijn ervaringen met deze heerlijke e-bike? Hou dan zeker mijn website in de gaten, want ik ga ze hier regelmatig delen.

Riese & Müller Charger GT Nuvinci HS