Le Pont de Claies – een bijzondere brug over de Semois

Le Pont de Claies

Le Pont de Claies

We hebben de laatste jaren al heel wat bijzondere (hang)bruggen bezocht, maar Le Pont de Claies was de eerste brug die je maar enkele maanden per jaar kan terugvinden. Deze 80 meter lange brug wordt jaarlijks geplaatst wanneer de weersomstandigheden gunstig zijn. Meestal in de zomerperiode wanneer er een lage waterstand is. Op het einde van de zomer wordt ze terug afgebroken.

Le Pont de Claies

De tijdelijke brug die Vresse en Laforêt verbindt

Deze brug bouwt men met gevlochten panelen van berken-en hazelaartakken en ze staat op houten pijlers op de rivierbedding van de Semois. De toeristische attractie trekt jaarlijks heel wat kijkers en wandelaars die er via wandeling 16 langs komen.

Le Pont de Claies

Kajakken op de Semois

Je kan dit befaamde houten bruggetje te voet ontdekken, maar ook met de kajak. Wanneer je een afdaling van de Semois doet en vertrekt in Alle (een deelgemeente van Vresse-sur-Semois), dan kom je er langs of ik moet zeggen onder.

Wij boekten bij Kayaks La Vanne en kozen voor de 17 kilometer lange afdaling van de Semois van Alle naar Bohan. Tijdens deze afdaling kom je dus onder deze houten brug.

kajakken op de Semois

Kikkerperspectief

Het is een toffe ervaring om over deze brug te wandelen, maar het is ook best wel interessant om ze eens van onderen te bekijken. We bleven er even onder met onze kajak zodat we de constructie van panelen met berken-en hazelaartakken eens goed konden bestuderen.

Onderkant van le pont de claies

Wandeling

Zodra we deze brug zagen, wist ik dat we ooit terug zouden komen om de wandeling te maken. Het fotoverslag volgt dan uiteraard op deze website!

Deze 80-meter lange brug bestaat uit 75 gevlochten panelen van berken-en hazelaartakken

Overstromingen 2021

Wij bezochten Le Pont de Claies op zondag 27 juni 2021. Een tweetal weken later, op de ochtend van 15 juli, werd ze helaas weggespoeld door de overstroming van de Semois.