Site pictogram Frederik Maesen

Höckerlinienweg in Mettlach

Drakentanden Orscholz - Mettlach

De ‘Drakentanden’ van de Höckerlinienweg

Tijdens ons verblijf in het prachtige Saarland brachten we een bezoek aan de ‘Höckerlinienweg’. Eén van onze reisgenoten had onze mini-roadtrip door deze streek goed voorbereid en dit stukje geschiedenis op ons to-do lijstje geplaatst.

Op zoek naar de ‘Drakentanden’

We hadden geen exact adres toen we op zoek gingen naar deze ‘drakentanden’. Op de website waar we de informatie gevonden hadden stond enkel te lezen dat het ergens naast de L177 moest liggen, ongeveer halverwege tussen Oberleuken en Orscholz.  Hadden we op voorhand geweten dat dit de ‘Höckerlinienweg’ noemde, dan hadden we natuurlijk eenvoudig kunnen navigeren met Google Maps.

Locatie

Op de foto hieronder zie je de locatie waar de wandeling begint. Deze wandeling is 3.1 kilometer en maakt een grote lus zodat je terug aan het beginpunt uitkomt. Verder op deze pagina kan je nog enkele foto’s en video vinden die ik tijdens het wandelen gemaakt heb.

Wandel je een stukje mee?

Al die betonnen blokken, die ondertussen met een dikke laag mos bedekt zijn, zorgen voor een haast surrealistisch tafereel. We waren echt onder de indruk van deze plaats. Er hangt een bijzondere sfeer die ik moeilijk kan beschrijven.

De ‘drakentanden’

Op het infobord aan het begin van deze wandeling stond het volgende te lezen:

Om de westelijke grens van het Rijk te beschermen, liet de Duitse regering tussen 1938 en 1940 de Westwall optrekken.
Die moest tegenwerk bieden aan de Maginotlinie aan Franse kant.

Toch was hij lang niet zo sterk uitgebouwd als zijn Franse tegenhanger.
De hoofdlinie liep langs de rechterover van de Saar komende van Saarbrücken over Konz bij Trier lans de Sauer naar het noorden.

In het gebied rond het drielandenpunt vertoonde deze verdedigingslinie een twaalf kilometer lange aftakking.
Op een afstand van vier tot zes kilometer van de Franse grens moest zij ervoor zorgen dat het niet mogelijk was om de Saar-Moezeldriehoek binnen te dringen. Later werd dit segment tussen Orscholz en Perl-Nennig beroemd als de ‘Orscholz-Riegel’.

De Westwall bestond uit antitankgrachten, hindernissen uit gewapend beton, Friese ruiters, prikkeldraadversperringen, mijnenvelden, loopgraven en bunkercomplexen.

Op het grondgebied van Orscholz alleen al stonden 29 gebetonneerde schuiplaatsen, met daaronder een niet-afgewerkt B-werk.

www.saarschleifenland.de

Na een stukje tussen de bomen en struiken te wandelen kom je in een weide. Ook hier wandel je nog steeds tussen de ‘drakentanden’.

Mobiele versie afsluiten