Site pictogram Frederik Maesen

Limonaia “La Malora” in Gargnano

Limonaia “La Malora” in Gargnano

Limonaia “La Malora”

We houden er van om authentieke plaatsen te bezoeken tijdens onze vakantie aan het Gardameer.  In het pittoreske stadje Gargnano bezochten we een citroengaard waar het lijkt alsof de tijd stil gestaan heeft. Op deze pagina kan je een fotoverslag vinden van ons bezoek aan ‘Limonaia La Malora’.

Wanneer je van Toscolano-Maderno naar Limone sul Garda aan het rijden bent, kom je ter hoogte van het stadje Gargnano langs dit oude geveltje met kleurrijke Bougainvillae. Niets doet je vermoeden dat er achter deze gevel de best bewaarde citroengaard aan het Gardameer te vinden is!

We parkeerden onze wagen in de parking onder de bushalte bij Piazzale Boldini en wandelden een klein stukje naar de Limonaia. Alleen het kleine reclamepaneel (foto hierboven) toont je de weg naar de ingang van dit prachtige plekje.

Locatie

Via della Libertà, 2, 25084 Gargnano
limonaialamalora.it
+39 0365 791071

Entrata

Deze citroengaard is uniek in haar soort. De meeste citroengaarden aan het Gardameer zijn verlaten of hebben plaatsgemaakt voor woningen en hotels. La Malora daarentegen is een citroengaard die nog in een uitstekende staat verkeert.

Selfguide

Je kan tijdens de openingsuren de kleine ‘limonaia’ zelf bezoeken door een pad te volgen dat je langs verschillende punten met uitleg loodst. We betaalden er 3 euro per persoon (juli 2018). Voor de actuele prijzen en openingsuren kan je best hun website raadplegen: www.limonaialamalora.it

We wandelden door het kleine poortje en kwamen uit in een klein binnentuintje.

Nog geen citroenen te bespeuren, maar wel een geweldige bougainville!

Gargnano

Een beetje verder zagen we de citroenbomen staan in de historische limonaia. Wat een prachtig zicht met het stadje Gargnano op de achtergrond!

De eigenaar had juist verschillende emmers citroenen geplukt toen we binnen kwamen. Wat een heerlijke frisse geur hadden deze biologische citroenen! Alles wordt hier biologisch geteeld volgens een traditie van eeuwen geleden.

Alleen al voor de prachtige uitzichten is deze limonaia een bezoekje waard! De bomen, waarvan sommige meer dan honderd jaar oud zijn, behoren tot een inheems ras en produceren citroenen met een dunne en geurige schil.

De eigenaren werken strikt volgens de traditie en hielden hier rekening mee tijdens het herstel van het metselwerk en de stenen pilaren, de keuze van het juiste hout voor de palen, de ramen en panelen, tot de restauratie van de kanalen voor irrigatie.

Irrigatiesysteem

Het irrigatiesysteem, dat gebruik maakt van water uit het nabijgelegen beekje, is al eeuwen oud maar functioneert perfect! De citroengaard is trouwens vernoemd naar de naam van dat beekje ‘La Malora’.

Deze kanalen dateren uit de 16de eeuw en worden nog steeds gebruikt om de citroenbomen van water te voorzien.

Kappertjes

We konden niet alleen de citroenen bewonderen. Er staan ook verschillende kappertjesplanten (Capparis spinosa) in de tuin.  We leerden er hoe de ongeopende bloemknopjes in zout geconserveerd werden.

Calibro Capperi

Een leuk detail voor de liefhebbers van kappertjes.

Waterpotten

Tussen de citroenbomen zagen we verschillende potjes met water hangen.

We leerden dat deze tijdens de wintermaanden dienst doen om te kijken of het vriest in de limonaia.

Eeuwenoude planken

In het gebouw liggen er eeuwenoude planken en balken om de limonaia in de winter af te dekken. Deze worden boven op de stenen pilaren gelegd zodat ze de citroenbomen beschermen tegen de vorst. Twee keer per jaar moet deze zware karwei uitgevoerd worden door de eigenaar.

Langs de trappen stroomt het water richting de citroenbomen. Heerlijk om dit water te horen lopen!

Helemaal boven is er een kleine binnenplaats waar we mochten proeven van de Limoncello en andere producten die ze nog ambachtelijk maken. Dit is echt de lekkerste limoncello die je aan het Gardameer kan kopen. Helemaal biologisch en dat proef je!

Fabio Gandossi

We maakten ook kennis met de zoon van de eigenaar, die sinds enkele jaren het onderhoud voor zijn rekening neemt. Je merkt meteen de trots en passie waarmee hij over deze limonaia praat.

De zorg voor de citroenen, het snoeien en bemesten op basis van duurzame methoden… Hij doet het op dezelfde wijze als honderden jaren geleden.

De beste Limoncello aan het Gardameer

Naast de lekkerste limoncello kan je er ook nog wat andere producten kopen zoals ‘Marmellata di Limoni’, kappertjes, ‘Mostarda di Limoni’,…

Limoncino Verde

Naast de gewone Limoncello kan je er ook de ‘Limoncino Verde’ proeven. Deze maakt men van de citroenen die nog groen (en dus niet rijp) zijn waardoor de smaak nog intenser is.

Het einde van een super leuk bezoek. Heb je na het lezen van dit bericht ook zin gekregen om een keertje op bezoek te gaan? Doe Fabio dan de groeten van mij!

Mobiele versie afsluiten